Välj en sida

Den svenska befolkningen har alltid älskat att roa sig. Alltifrån buggdans i folkparker till bingospel i bingohallar på helgerna. Att lyssna på musik, gå på stora konserter och festivaler, åka skidor i fjällen, fiska på sjön med en liten eka eller varför inte spela fotboll med kompisgänget en vardagskväll mitt i veckan. Allt detta hör till svenskarnas sysselsättningar efter att dagens och veckans arbete är slutfört. Generellt älskar människor att vara aktiva och hitta på saker, gärna i grupp så att man kan umgås samtidigt.

YTo2OntzOjI6ImlkIjtpOjEzMjExNzU7czoxOiJ3IjtpOjMyMDA7czoxOiJoIjtpOjMyMDA7czoxOiJjIjtpOjA7czoxOiJzIjtpOjA7czoxOiJrIjtzOjQwOiIxMjk3ZjI5N2Q2OGQ4NWI5MDZkZWUwY2EwZjU1M2

Men tillbaka till det där med musik, konserter och festivaler. Musik är nämligen ett av de största och mest utbredda intressena och att hemma eller sittandes i en park lyssna på skön musik är vanligt bland svenskar. Även att besöka konserter, stora som små, är populärt. Något annat som är väldigt populärt är att besöka festivaler. Festivalkategorin är stor och dit hör bland annat gruppen med musikfestivaler. Varje sommar brukar vara en riktigt bra festivalsommar med festivaler som arrangeras runt om i landet.

Musikfestivaler för alla smaker

Musikfestivalerna drar igång redan i början av sommaren när alla börjar komma ut från sina mörka vinteriden. Solen och värmen kommer och det är dags att njuta av den svenska sommaren på riktigt. Solsken eller regn, njuta av sommaren gör man såklart bäst utomhus. På musikfestivaler samlas flera tusentals människor med samma musiksmak. Man lyssnar på alla dunkande konserter och äter ljuvlig, väldoftande mat från små stånd eller food trucks. Den höga, livliga stämningen ligger som ett varmt, härligt täcke över hela festivalområdet.

copenhagen-jazz-festival--n

En av de nyare festivalerna i sommarsverige är Summerburst. Summerburst arrangeras i juni både i Stockholm och i Göteborg så att så många som möjligt ska ha chans att komma. Festivalen är en riktig housefest och de allra bästa dj:sen spelar. Här råder helt klart sommarens bästa stämning. På Summerburst är det vanligt att man tar på sig sina somrigaste och galnaste outfits för att sticka ut ur mängden i det gungande publikhavet. Summerburst har inte funnits i många år men kommer definitivt stanna kvar länge.

Nischade festivaler för alla

Är man mer intresserad av dragig rockmusik istället för house är det Sweden Rock man ska åka till som också den arrangeras i juni. Här spelas musik för alla hårdrocksälskare och många världskända band och artister uppträder varje år. Till exempel har Ozzy Osborne och Hammerfall uppträtt på Sweden Rock. En annan gammal festival som hängt med länge är Storsjöyran uppe i Östersund. Här kan man campa bland mygg medans man njuter av de mest populära artisterna. Ända sedan 60-talet har Storsjöyran funnits.

20130723_221232_377876-680x350

Stora, härliga festivaler där det kryllar av folkmassor och alla är där för att njuta av den senaste musik eller gamla klassiska band. Eller små festivaler där barn är välkomna, där man kan ladda picknickkorgen och njuta av en härlig dag tillsammans med hela familjen. Oavsett vilket är festivaler ett givet inslag i den svenska sommarkulturen. Man träffas och umgås, njuter av musik och god mat och av varandras sällskap. Somrigare än att gå på festivaler blir det helt enkelt inte i Sverige.