Välj en sida

När man åker på festival måste man vara beredd på att det kan bli en hel del annan mat än vad man kanske är van vid hemifrån. Köttbullar och makaroner är inte så lätt att få tag på men vad gör väl det när det finns massor av annan mat att äta och njuta av? Grillat till exempel, vad slår det en varm sommardag?

Grillar och festivaler

Att åka på festival är för många sommarens absoluta höjdpunkt. Bra musik, trevligt umgänge, alkohol och i alla fall relativt god mat. Sommarmat kan man minst sagt säga. Något som i stort sett alltid ses på de allra flesta festivaler är grillar i flera olika varianter. Det kan vara grillad korv, hamburgare, kyckling, kebab och annat. Det har också dykt upp många vegetariska alternativ som grönsaksspett, falafel och liknande. Grillarna är ofta stora och står uppställda i festivalens matkvarter. Priserna är för det mesta låga. De som säljer maten tjänar trots allt in relativt bra med pengar ändå tack vare att det ofta är flera hundra tusen festivalbesökare på plats.

Välj rätt grill

Om man ska sälja mat på en festival och vill grilla den vill det såklart till att man har en bra grill. Olika sorters grillar finns hos bland annat bluegaz.se och oavsett om man vill ha en kolgrill eller en gasolgrill kan man finna vad man letar efter där. Det spelar ingen roll om man ska grilla mycket eller lite åt gången, här finns allt. Om man ska sälja mat på en festival kan man dock räkna med att få ett relativt stort antal hungriga gäster. Det vill då till att grillen klarar pressen och att den ser till att göra ett bra jobb med att grilla maten och med att hålla den varm i den mån det behövs. Om en gäst får rå mat och märker det är risken stor att ryktet sprider sig och då kan festivalsommaren vara över.

När man ska välja grill måste man se till vad man ska laga. Om man vill servera korv eller falafel behöver man en grill med ett tätare galler än en traditionell köttgrill om man inte vill att maten ska hamna nere i kolen eller gasollågan. Om man vill kunna varmhålla mat kan det också vara bra med flera delar i grillen som kan hålla olika temperatur så att maten inte blir bränd. Varmhållning kan till exempel vara bra strax innan lunch så att man kan förbereda maten eller på natten när festivalen börjar avsluta dagens spelningar.

Förslag på olika grillrätter

På en festival kan det vara bra att hålla sig till ett koncept som man vet håller. Om man är bra på hamburgare bör man inte gå ifrån det för att blanda in massor av andra saker. Det finns flera olika matstånd och grillar på en festival så det finns ingen anledning att behöva servera allt. Det kan istället vara klokare att satsa på riktiga köttbitar och potatissallad, fina grillspett med olika innehåll eller kanske på grillad kyckling?